FRÅGOR OCH SVAR

1. VAD ÄR FMTK (FÖRSVARSMAKTENS TRÄNINGSKLUBB)

FMTK är en tjänst från Försvarsmakten som vem som helst kan använda utan kostnad. När man registrerar sig som användare får man tillgång till en träningsapp. Utöver appen innehåller FMTK inspirerande innehåll och information, till exempel i form av en podcast.

2. VARFÖR HAR FÖRSVARSMAKTEN STARTAT FMTK?

Det finns sedan långt tillbaka en stark och positiv träningskultur i Försvarsmakten. Ett syfte med FMTK är att ytterligare stärka denna kultur och bidra till ökad gemenskap och yrkesstolthet i Försvarsmakten, och samtidigt främja hälsa och friskvård.

Försvarsmakten har gjort FMTK tillgänglig för allmänheten för att dela med sig av den kunskap och erfarenhet som finns i myndigheten. Samtidigt utgör FMTK en plattform genom vilken Försvarsmakten ytterligare kan öka förståelsen för sin verksamhet.

Alla heltidsanställda i Försvarsmakten har rätt att träna tre timmar per vecka på sin arbetstid. För vissa anställda är det ett krav. FMTK underlättar att säkerställa en balanserad träning med styrka, kondition och rörlighet och erbjuder en praktisk lösning på träningsbehovet.

FMTK används för att bättre förbereda rekryter på utbildning och tjänstgöring i Försvarsmakten i syfte att minska belastningsproblem (skador) under grundutbildningen. För att kunna utvärdera sin fysiska prestationsförmåga inför exempelvis antagningsprövningen erbjuder FMTK även en möjlighet till självskattning.

3. NÄR LANSERADES FMTK?

FMTK lanserades i Försvarsmakten den 15 juni 2015 och för allmänheten den 7 mars 2016.

4. ÄR FMTK EN RIKTIG FÖRENING?

Nej, FMTK är endast en klubb till namnet. Vi vill förmedla att alla är välkomna att bli medlemmar och att vi eftersträvar en gemenskap där man delar med sig av sin kunskap.

5. HUR BLIR JAG MEDLEM I FMTK OCH FÅR TAG PÅ APPEN?

Medlem blir du genom att ladda ner appen och registrera dig som användare. Du kan ladda ner appen i App Store och Google Play.

6. JAG ÄR MEDLEM OCH HAR GLÖMT BORT MINA INLOGGNINGSUPPGIFTER. VAD SKA JAG GÖRA?

På fmtk.se och i appen finns en funktion som låter dig återställa ditt lösenord.

7. VAD ÄR STYRKORNA MED FMTK?

FMTK fokuserar på allsidig och funktionell träning enligt Försvarsmaktens träningsfilosofi och långa erfarenhet. Vi bjuder på verktyg och inspiration utan kostnad för medlemmen.

8. HUR FUNGERAR TRÄNINGSAPPEN?

Man laddar hem appen och skapar ett användarkonto. Sedan kan man sätta igång med pass, program eller bara söka inspiration i övningsbanken. Appen vägleder användaren genom de olika träningsmomenten med ljud och video-instruktioner och håller koll på hur långt man har kommit i ett träningspass. Varje pass innehåller uppvärmning, träning och nedvarvning. Olika pass är olika ansträngande och har olika syften – att bygga styrka, kondition eller rörlighet i varierande grad. Träningen kan anpassas efter individuella förutsättningar i tre nivåer: intro, standard och avancerad.

9. KAN MAN ANVÄNDA APPEN ÄVEN UTANFÖR SVERIGE?

Ja, men allt innehåll är på svenska.

10. KAN MAN ANVÄNDA APPEN UTAN ÅTKOMST TILL INTERNET?

Förutsatt att man har lyckats ladda ner och registrera sig i appen går den bra att använda utan åtkomst till internet. Vissa funktioner är dock begränsade i detta läge.

11. HUR SÄKER ÄR APPEN?

Utvecklingen av appen följer Försvarsmaktens IT-process och har högt ställda säkerhetskrav. Användaruppgifter sparas skyddat på Försvarsmaktens servrar och kommunikationen mellan appen och servrarna är krypterad. Inga känsliga personuppgifter eller sekretesskyddade uppgifter hanteras i FMTK.

12. HUR VÄRNAR NI MIN INTEGRITET SOM ANVÄNDARE?

En användare kan enkelt välja att vara helt privat, delvis offentlig eller helt offentlig. Det påverkar huruvida man är sökbar för andra och om man delar sitt träningsresultat med vänner eller behåller det för sig själv. Information om hur Försvarsmakten hanterar användares personuppgifter framgår av integritetspolicyn som måste godkännas i samband med registreringen.

13. HJÄLP! APPEN KRASCHAR/NÅGOT FUNGERAR INTE…

För närvarande fungerar inte Facebook-inloggningen i appen, logga in med din e-post istället. Det kommer att fungera när nästa uppdatering av appen kommer upp.

Vi jobbar kontinuerligt med att förbättra funktionalitet och åtgärda buggar. Har du stött på problem? Beskriv gärna vad som har hänt, tillsammans med information om vilken telefonmodell och vilket operativsystem inklusive versionsnummer du använder, i ett mejl till fmtk@mil.se.

14. På vilka telefonmodeller och operativsystem fungerar appen?

Appen är anpassad för telefonmodellerna och operativsystemen nedan.

iOS

Skapad för iOS 11 och senare versioner.

Kompatibel med iPhone SE, 6S, 6S Plus, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus, X, XS, XS Max och XR.

Android

Skapad för Android 6.0 och senare versioner.

Kompatibel med Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S8+, Huawei Honor 8 och Google Pixel 2.

15. Jag har en idé om hur FMTK/appen skulle kunna utvecklas! Hur framför jag den?

Vi tar tacksamt emot din idé! Berätta för oss i ett mejl till fmtk@mil.se.